Băiatul cu apă rece

Tu știi, Vicii, că orice virgulă începe printr-un punct? Și orice început pornește dintr-un sfârșit. Să-ți dau un exemplu. E la fel ca la acei oameni care uită de mine, apoi își amintesc. Nu, voi, motanii, nu uitați. Nu-mi dau seama cum puteți trăi dacă nu puteți uita, dar eu sînt de-abia un om. Voi vă știți legile.
Știi, Vicii, îi înțeleg pe cei care mă uită. Uite, deunăzi m-am întâlnit cu unul din ei. Nu-l știi. Ne-am ochit doar de câteva ori prin oraș, am schimbat și câteva vorbe, apoi nu ne-am mai găsit. Până ieri.

L-am întâlnit în depoul ăla părăsit de lângă port. Acolo unde-mi adun gândurile.
Stăteam rezemat de un vagon părăsit și-mi terminam contemplarea. Știi că de-acolo pot auzi murmurul mării, dar marea nu mă vede (doar eu știu cum să găsesc marea acolo). Nimeni nu mă vede. De-aia stau în acel loc. Mă despart de mine și mă leg cu totul din jur. Las mirosul de motorină veche să mă pătrundă până-n bozon, mă bucur de freamătul mării ce-și trimite suspinele după mine și fac liniște înăuntru. Mă dezgolesc.
Acela e momentul când l-am revăzut pe Cel Alb. Își lăsase barbă și-mi făcuse cunoștință cu ea de cum am deschis ochii. Pașii lui mă treziseră, de fapt.
Tăcea și mă trata cu politețe. „Uitați ce barbă am! De ieri am lăsat-o liberă, iar azi își face de cap”. Neștiind ce să spun, am clipit de două ori. Făcea gălăgie și asta-mi atrăgea gândurile. Încă nu eram pregătit să le regăsesc. Acolo, în Grădina Depoului, toți sîntem liberi. Și eu, și ele.
„Îmi permiteți să vă sugerez ceva?”, mă întreabă cu un ochi deschis. „Sugerați, sugerați”, îi răspund. „E liber la sugerări, toți sugem câte una”. Nu, Vicii, nu mieuna așa păcătos, i-am răspuns frumos, dar în gând. Cel Alb a înțeles. I-am făgăduit să-mi las și eu barba să facă ce vrea și am închis ochii. „Când ne vom revedea, vom fi de-a dreptul sfinți”, l-am auzit șoptind de departe. Între timp plecase. Încă-i auzeam pașii depărtându-se pe pietrișul depoului. Nu mă recunoscuse, era clar, dar nici eu nu știam exact cine era, ca să-ți spun drept.
Între timp apăruseră și gândurile mele. Prezența lui le stârnise mirosul. Am zâmbit, am căscat gura larg și le-am tras înapoi în mine.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 13710688_1037761422959644_8894697396182684608_o.jpg

Îi înțeleg pe oamenii care uită, dar nu te înțeleg pe tine, Vicii. Doar tu nu m-ai uitat. Stai lângă mine, peste mine, în mine, cu mine, sub mine, ești peste tot. Dacă vechitura asta de barcă cu cabină ar fi Universul, tu ai fi substanța din care e făcut Universul. Calea Lactee? Nu, nu, ești negru. Calea Negurii. „El Negro”. De ce nu ți-oi fi pus eu numele așa?
Dacă barca asta cu cabină, casa noastră, ar fi un univers, tu ai fi o cale, dar eu ce aș fi?
Uitat și reamintit. Așa am pățit cu Cel Alb. Nu ți-am zis. L-am revăzut pe drum, spre casă. Mă așezasem într-o firidă, ca să-mi trag sufletul, și-am dat de el. „Nu ți-a apărut barba?”. „Nu”, îngân. Mă deranja a doua oară pe ziua aia. „Nici a mea”, adaugă. „A dispărut pe-acolo, pe lângă port”. O fi pe-aici, Vicii! Dacă ne-aude? Praga nu e așa de mare cum pare. Nici bărbile nu sînt așa de diplomate ca oamenii, înțepătura lor spune totul. Dar nu spune ceea ce spun pietrele. Fac o mică paranteză aici (
În Grădina Depoului, printre atâtea și-atâtea pietre, am dat de una care semăna cu o baltă. Mi-a atras atenția, nu era genul acela de piatră pe care s-o lași baltă. Scria ceva pe ea.
N-am fost niciodată nimic
M-am uitat și pe dedesubt, că poate acolo era ceva, dar nu. Nu scria nimic.
Am luat piatra și-am vârât-o în buzunar. Îmi plăcea. Deschidea posibilități. N-avea punct la sfârșit. Niciodată n-am văzut o piatră atât de optimistă. Încă o mai am pe-aici, dar mi-e lene s-o caut. Știi tu, e lenea aia de a mai căuta răspunsuri. În lipsa unui spațiu liber pentru rănit, la ce ți-ar fi bune?
Am scăpat de Cel Alb, până la urmă. Se înserase și știi cum se spune, „noaptea toate bărbile-s negre”. Dar până la urmă, m-a recunoscut. De-aia am putut dormi așa bine azi-noapte. Am și visat ceva.
Stăteam pe pat. La căpătâiul meu era Coca. Statuia aia de marmură albă despre care cred că e născătoarea mea. Aia care n-are brațe de legănat. În vis mă trezisem și o găsisem acolo, în picioare, lipită de pat. S-a așezat lângă mine, apoi mi-a zis ceva cu zâmbetul pe buze, dar n-am prea înțeles bine ce. Era mai întunecat decât în realitatea visului și lângă mine sau pe mine apăreau și dispăreau jucării de pluș. Urși, pinguini, delfini, bufnițe. La un moment dat, apare un mâț mare, tot de pluș. Un motan pus într-o poziție total inutilă, stând pe spate cu labele-n sus. Bun de mângâiat pe burtică, dar fiind o jucărie de pluș, ea ar fi trebuit să aibă o certă utilitate, nu? Motanul ăla nu avea. Să fi fost eu acel motan? În sfârșit, în vis apari și tu, Vicii. Ești nervos, miorlăi întruna și ne cerți. Intri pe la capătul patului, iar eu îți simt greutatea corpului tot mai tare pe măsură ce urci spre mine. Ești imens. Ajuns în dreptul urechii mele, începi să mă muști, să faci urât, cred că m-ai și zgâriat, iar eu nu pot să te dau jos, de Coca nici nu mai zic, e statuie, ce mama dracului să facă?
Tu n-ai fost niciodată așa. Să fi fost fratele tău, El Negro?
M-am trezit printr-o smucitură.
Atât am putut să rețin din acel vis. Nu prea reținem mult din ceea ce visăm, doar ce ne trebuie. Vezi? De-asta îi înțeleg pe cei care uită. Până la urmă, cât reții din ce ai trăit? Va veni și timpul difuziunilor coridoarelor lăuntrice când
antenele nu vor emite decât după ce primesc căutările invers
viitorul căilor va fi să răzbată
în toiul nopților cu luna lipită de pieptul cerului
sunt doar un imitator nevrednic
să mătur scările de oameni ale burlanului ceresc
(somebody kill my diplomacy, please)
 esența ce miroase a viață din ziua romanului
e doar regurgitarea Animei de pe fundul rotund al oceanului
un vis dezis
timpul vostru inutil și promis
în care vecina Mila își varsă borhotul în zare
o pală de viață cu care înghiontește destinul
oprind răspândirile.
(publicat în antologia internațională Nevoia de ordine, editura SAGA-Israel, 2022)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s