SensibiloSofía: Despre „a fi”

Îmi place să fac un exercițiu. (Ori o fi vorba de un reflex?)
Îmi place ca atunci când toți dorm, să mă retrag în camera mea, să mă dezbrac de tot și să mă privesc. Am o oglindă mare în cameră. Sunt o norocoasă. A, nu, nu, de fapt, norocoasă aș fi dacă m-aș privi în oglindă și aș vedea ceva. Ceea ce e. Puțini reușesc să o facă. Majoritatea folosesc oglinzile ca să-ți retușeze freza sau să vadă cum le stă noua rochie, noua cămașă, ca să-și verifice albul dinților și mai puțin imaculatul din ei.
Dar cine a zis că aș fi vreo imaculată?

De-asta mă uit în oglindă când e liniște în jur și sunt singură. Pe mulți i-am speriat cu cea care sunt cu adevărat, cu cicatricile mele, iar ăsta e un exercițiu pe care-l faci doar pentru tine. Să te uiți în oglindă și să te vezi fiind. Literalmente să te uiți acolo, dar să vezi ceva, altfel nu îți dai seama că ești. Câteodată mă gândesc cum ar fi dacă aș avea o cameră plină cu oglinzi, o Cameră a Oglinzilor, ca-n povești. Hmmm, da, aș fi o narcisistă care, ca de obicei, nu vede nimic.
În lumea asta putem fi în nenumărate feluri, totul e o chestiune de alegere. Vrei să fii o persoană demnă de dispreț? Fii. Vrei să arzi cu tine însuți dăruindu-te. Fii și asta, fii flacără pentru cel de lângă. Vrei să te minți? Ok, poți să fii și un mincinos.
Aici nu vorbim despre sisteme de valori. Alea, de regulă (iar a ajuns „Regula” în cuvinte), se preschimbă de la o cultură la alta, tu fii. Fii. Tu nu te traduci. Eu nu mă traduc. Sunt Sofía în orice limbaj și cultură aș ajunge, chiar dacă îmi vor poci numele în fel și chip sau îl vor scrie cum știu ei să-l citească, eu voi rămâne eu, dacă sunt. Sau dacă voi fi fiind. Sau dacă voi alege asta.
Și pentru a exista e o alegere, iar pentru că ne place să alegem fără cap, suntem/ alegem să fim în o grămadă de feluri, mai puțin în cel prestabilit, în Eul de bază. Un singur lucru nu putem alege. Nu se poate alege la revenirea setărilor din fabrică decât dacă omori, unul după altul, pe cei ce cred că sunt. Ăia din tine, nu din jur, lasă pistolul ăla jos!
E frumos, dar nu e la îndemână. Îți zic ca să nu-ți pierzi timpul, că știu că te grăbești, deși nu e o pierdere de vreme, ad litteram, e ființare. Ce anume? Ah, rețeta. Rețeta ca să fii e să fii. Atât. Nu-s bucătăreasă, nici feministă, dar știu să fac rețeta asta. Ce anume? V-ați ars? Să vedeți de câte ori m-am ars eu! Ne ardem pe noi cu cei care există în noi doar pentru că vrem. Și aici e alegere. Până la urmă, vom ajunge la concluzia că să alegi e minunat, dar e extrem de dificil. Dintre toate, să alegi să fii, e cel mai simplu, pentru că alegi, de obicei, numai făcături. Așa și eu. Cum crezi că există cicatricile astea? Tot din alegeri proaste, tot din făcături.
Am ales să cred în cei ce nu cred în cei ce sunt.
Am ales să dau „celor ce nu primesc decât colete ambalate într-un anumit mod”, ca la Poștă, când te întoarce înapoi de la ghișeu că ai pus scotch pe colet în loc să-l fi lipit cu te miri ce.
Am ales să îmi încerc glasul când cei din jur își înfundaseră urechile cu ei.
Am fost, când nimeni nu se vedea pe sine.
Și încă sunt.
Goală, în fața oglinzii… când ceilalți dorm.

(Fosfene dintr-o altă viațăDespre a fieditura Singur, 2019)

ade8cedd68afa7c4f0c78a43bc1e7e7b

foto: Pinterest

 

2 gânduri despre „SensibiloSofía: Despre „a fi”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s