VREMEA TORNADEI – trailer alternativ

inedit

Planul temporal se desfășoară pe parcursul a 7 zile, fără a se specifica anul în care au loc evenimentele, ci doar că ele încep într-o zi de mai.

Planul spațial urmărește acțiunea a două familii de români. Familia Stanca și familia Lascu. Nu se specifică numele locurilor unde are loc acțiunea, aceste informații sunt de prisos în demersul de față. Ca reper se va folosi doar nominativul ”oraș”.

Acțiunea începe în momentul în care personajul principal al romanului, Dorina Lascu, apare în casa familiei Stanca pe nepusă masă însoțită de două persoane, în calitate de agent imobiliar interesat de reședința acestora, ipotecată și, până la momentul de start, înglodată în datorii. La fel de înglodată în datorii e și Dorina, care la momentul acțiunii trece printr-o criză de personalitate și un început de depresie ce vor fi decisive în luarea unor decizii pe parcursul acestor zile, inclusiv cea cu care debutează romanul. Știind că părinții micuțului Antoniu Stanca (Toni), de 11 ani, sunt plecați la muncă în străinătate pentru a-și plăti dările la bancă și, de asemenea, cunoscând de la informatorul și amicul ei din bancă (Andrei) orele la care pot fi găsite persoane adulte acasă, femeia decide să-și mai scadă din datoriile proprii scoțând la vânzare casa ipotecată a familiei Stanca. Aceasta trece casa în portofoliul firmei sale pentru un cuplu de potențiali clienți, mizând pe pila sa de la bancă pentru succesul operațiunii. Copilul, Toni, face greșeala să îi lase înăuntru pe străini. Dorina începe cu nonșalanță expertiza casei către cei doi cumpărători disperați în găsirea unei locuinței cât mai rapid posibil, mult prea ocupați cu problemele lor pentru a observa greșeala pe care sunt pe cale să o facă. Femeia se încadrează în timp cu prezentarea, căci bunica maternă a lui Toni, Viorica (Vica, cum apare ea în roman, uzitând alintul copilului) ajunge acasă după plecarea străinilor, însă, dată fiind imaginația bogată a copilului, are dificultăți în a crede ce-i spune.

Vremea tornadei coperta 1

În primul capitol se realizează o scurtă prezentare a situației, a caracterelor dominante ale personajelor principale terminându-se cu declicul care a mânat-o pe Dorina în luarea acestei prime decizii ce se va dovedi fatidice pentru ea. Se trece printr-un conflict de cuplu între Dorina și soțul ei, Horațiu, pornindu-se de la câteva neliniști mocnite ale femeii care are impresia că soțul ei a pregătit un complot de la abandonarea locului său de muncă, la agenția de imobiliară unde lucrau ambii. În scenă apare și o fostă iubită a lui Horațiu, actualmente cuplată cu șeful acestuia. În prezent, Horațiu este mâna dreaptă a unui important om de afaceri, un personaj de care acesta pare obsedat din momentul în care a fost angajat la el, ridicându-l la rang de model suprem pentru el. Dorina, dimpotrivă, îl privește pe șeful lui Horațiu ca pe un adversar ce i-a răpit personalitatea soțului.

Agenția de imobiliare la care lucraseră ambii în urmă cu câțiva ani a devenit acum proprietatea Dorinei, dar aceasta a preluat șefia agenției cu o multitudine de dări lăsate de vechea proprietară, Aura Greceanu. Deși o femeie cu studii superioare și un tact destul de abil în lumea afacerilor, Dorina s-a lăsat purtată de un simțământ excesiv de ”autodemonstrare” a forțelor proprii în fața bărbatului ei în momentul când a preluat firma, sperând că așa îl va aduce înapoi pentru a lucra, din nou, împreună. De aici rezultă un atașament excesiv al femeii de vechea personalitate a bărbatului. Din cauza acestor datorii, Dorina ajunge la un vechi prieten al său, Andrei, care lucrează la o bancă și cu care se sfătuiește atunci când vrea să scape din anumite probleme financiare ale firmei într-un stil neortodox. El este cel cu care a mai avut astfel de cârdășii și în perioada ceaușistă, moment în care găsim sâmburele de dezumanizare din care pornesc acțiunile femeii, sigur, pe fondul unui caracter pe măsură și a unor indici cotidieni favorabili. Andrei îi destăinuie Dorinei cazul Stanca, doar din cauză că era cel mai proaspăt în mintea lui, fiind dezbătut de curând într-o ședință, ajungându-se la momentul zero al pornirii evenimentelor. Pe cei doi, îi leagă legături mult mai puternice din trecut, un trecut nedezvăluit complet de niciunul dintre ei. La momentul oportun, acesta va ieși la iveală, împreună cu toate slăbiciunile Dorinei…

Cotea

variantă de copertă, ediția a doua, 2017

4 gânduri despre „VREMEA TORNADEI – trailer alternativ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s